loading

Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking is ondervoed. Dan heb ik het niet over de hoeveelheid calorieën die er gegeten wordt, maar over de voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, enzymen, etc.

Helaas wordt er vaak te veel gefocust op het tellen van de calorieën, in plaats van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van alle benodigde voedingsstoffen. Met als gevolg dat je na je calorieën limiet je nog steeds niet verzadigd voelt. Hoe kan dit?

Eigenlijk is dit een hele mooie functie van ons lichaam. Voedingsstoffen zijn namelijk essentieel voor belangrijke processen in ons lichaam die ons gezond houden. Dus op het moment dat het lichaam bepaalde voedingsstoffen mist, blijft het een signaal geven om te eten. Dit wordt gedaan door de hypothalamus (orgaan in je hersenen), die meet continue de voedingsstoffen in je bloed. Is dit onvoldoende dan geeft dit orgaan een hongersignaal af via het hormoon ghreline. Prachtig he hoe je lichaam werkt?

Dus vraag je bij alles wat je eet af: ben ik mezelf nu aan het vullen of voeden? Vullen is eigenlijk alle bewerkte voeding met weinig voedingsstoffen. Voeden doe je met onbewerkte voeding zoals vers (biologisch) fruit, groente, peulvruchten, volkoren granen, bonen, noten, oftewel voeding zoals de natuur het heeft bedoeld voor ons. En nee, je hoeft niet bang te zijn voor de suikers in fruit. Wel voor die in koekjes 😉

Ga dus niet minder, maar beter eten! Je zult zien dat je meer energie krijgt dan ooit, beter en sneller hersteld, want een goed gevoed lichaam heeft een groot zelfhelend vermogen.

Zie op de afbeelding hieronder een voorbeeld.

Write a Reply or Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *