loading

Het belang van goed en voldoende slapen wordt vaak onderschat. In je slaap is je lichaam zich aan het herstellen, versterkt het je immuunsysteem, bezig met de afbraak van vetcellen, de afvoer van afvalstoffen en het verwerken van emoties. Een keer een kort nachtje is niet direct een ramp, maar langdurig slaaptekort kan leiden tot hart- en vaatziekten, obesitas, Alzheimer, depressiviteit en nog meer vervelende klachten.

Daarnaast is ons brein simpelweg niet in staat om de juiste keuzes te maken als we vermoeid zijn. Hierdoor ben je eerder geprikkeld of angstig, eet je dingen die je eigenlijk niet wilde eten of sla je toch weer die geplande training over.

Niet alleen de duur (ongeveer acht uur), maar ook de kwaliteit van je slaap is heel belangrijk. Om goed te kunnen slapen is het hormoon melatonine nodig. Indien je laat op de avond eet, vermindert dit de afgifte van melatonine, maar ook het blauwe licht van je telefoon, laptop of televisie doet dit. Wat heel erg bevorderlijk is voor dit hormoon is een goed bioritme, oftewel je biologische klok. Verbeter dit met de volgende tips:

  • Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Houd hierbij rekening dat je ongeveer 8 uur slaap nodig hebt.
  • Stel jezelf zodra je opstaat en het liefst zoveel mogelijk de gehele dag door bloot aan daglicht.
  • Wees overdag ook echt wakker. Beweeg elke dag minimaal 30 minuten en doe geen dutje. Zorg ervoor dat je jezelf overdag moe maakt, zodat je s ’avonds lekker kan slapen.
  • Maak je slaapkamer goed donker en probeer geluid te beperken (gebruik eventueel oordopjes). Zorg ervoor dat je slaapkamer koel is en goed geventileerd, slaap dus het liefst met het raam open.
  • Je slaapkamer is je sanctuary, gebruik deze dus alleen om te slapen en voor seks. Dus niet als werk- studeer- of tv-kamer. Deze energie wil je hier niet hebben.
  • Minimaliseer blauw licht (tv, computer, smartphone, etc.) na zonsondergang.
  • Eet niet te laat op de avond.

Probeer deze tips toe te passen en dan wensen wij je een hele fijne nachtrust en overdag lekker veel energie!

Write a Reply or Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *